Shaping med mer

Del via Google Buzz
Del via Google Plus
Del via LiveJournal


Klikker trening er basert på hunden tilbyr atferden frivillig, og med minst mulig hjelp fra oss. Vi bruker ikke godbiter å lokke hunden til det vi vil at hunden skal gjøre(det er her klikkertrenere og de som trener med klikker skiller seg). Enten så fanger jeg adferden når hunden tilbyr den eller så shaper jeg fram adferden jeg ønsker. Ved å fante adferden mener jeg at jeg klikker når hunden setter rompa i bakken. Sitt er en helt naturlig adferd for hunden, og når jeg har belønnet adferden vil hunden begynne å tilby den mer frekvent.

Jeg aldri lokking for å få frem atferd, men tålmodighet og noe target

an alpha-MSH analogue and the combination ofalways How long does cialis take to work?.

. Når hunden gjør den riktige atferden, klikker man og belønner hunden. Etter hvert som hunden forstår hva som er forventet, og dermed gjentar atferden. Når vi har fått frem adferden vi ønsker og hunden tilbyr denne atferden riktig og konsekvent hver gang, kan vi sette på et kommando(Stimuliskontroll).

Shaping.

Shaping vil si å få hunden til å tilby adferd ved å observere den og forsterke noen små skritt mot målet. Shaping er ingen verbal prosess vi sier ingen ting til hunden, det eneste vi gjør er å belønne adferden vi ønsker. Å bruke Shaping er veldig gøy for begge parter, hundens jobb bli å finne ut hvilke adferder som får meg til å belønne. Det er fint å bruke når vi vil lære hunden komplekse adferder som er vanskelig eller umulig å fange.

Feks Utgangsstilling(Mayas favoritt): Dette er ikke noe adferd hunden kommer til å tilbyr naturlig slik, men den er enkel nok å shape fram. Jeg har lært hundene det med hjelp av Kassemetoden.

I Shaping er hunden en svært aktiv del av treningen og innlæringsprosessen, de må virkelig bruke hue selv. Hundene lærer å bli selvstendige, de lærer at det er kult å prøve selv, de blir oppfinnsomme, ja rett og slett klikkerkloke
.

Menneske shaping.

Det kan virke litt kleint men det er utrolig lærerikt. Under shaping prosessen er det kun forsterkeren(klikkeren) som skal fortelle hunden hva som er riktig atferd. Den beste måte å lære shaping på er ved å prøve det i praksis, på mennesker. Dette er en genial øvelse som spesielt Canis bruker på kursene sine, den gir oss mennesker en bedre forståelse hvordan det er å være hund, eller hvordan vi som eiere skal shape hunden sin. I denne øvelsen/leken må man være to personer, den ene skal være hund og den andre skal være hundetreneren. Hundetrener skal shape «hunden» til å utføre en atferd uten å snakke til den eller å lokke, personen som er hund skal ikke vite hvordan adferd hundetrener ønsker.

Target

Target er noe av det første du lærer når du begynner med klikker trening. Det er mye brukt, og det er en hjelpemetode der man lærer hunden til å berøre et « target» med nesen eller labben. Som target kan man bruke en penn, pekefinger, en knyttneve, flat hånd, musematte eller targetstick. Vi  lære hunden å trykke nesen sin på targeten når den blir presentert, etter hvert som hunden skjønner dette, kan man ta dette å lære hunde masse forskjellige atferd.

Shaping og Targeting brukes blant annet mye i dyrehager, dyre passerne trenere dyrene slik at de kan håndtere dem på en trygg måte. Det ligger mange fine trenings videoer fra dyreparkene på Youtube, en løve som trenes med target, en hyene, og en ape som er shapet til å strekke ut armen for å ta en blodprøve. Klikkertrening har gitt dyre passerne mulighet til å undersøke dyrene uten og måtte sedere dem, som i mange tilfeller kan være svært risikabelt.

Stimuluskontroll

Stimuli er alt som fører til en form for adferdsrespons. Alt som sansene våre kan oppfatte, kalles stimuli. Noen reaksjoner er ikke dannet av læring eller trening. For eksempel når man skvetter, av en høy lyd. Dette kalles ubetinget stimuli. Slik fungerer det med dyr også. En annen form for stimuli, kan være assosiasjon. For eksempel en klikkertrent hund, har lært at “klikk“betyr belønning.

Når vi er fornøyd med adferden vi har formet frem legger vi kommando på den. Det finnes flere måter å legge på kommando, jeg sier kommandoen i det hunden gjør adfeden. Jeg kunne skrevet mye mer om Stimulus kontroll her men det hadde blitt en veldig lang blogg, så jeg styrer deg heller til Canis og lar deg lese om det der.

Jeg avslutter med et par bilder fra gårdsdagen med Maya :) Hun gravde et stort og fint hull på Solplassen :)

dsc07646-arw_ 20121116_183330

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Arkiv
  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)
Kalender
april 2024
M T O T F L S
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930