Klikker Trening

Del via Google Buzz
Del via Google Plus
Del via LiveJournal


Tenkte jeg skulle skrive litt til dere om prinsippet og tankemåten bak klikker trening.

Klikker trening har vært i bruk siden 50tallet, på et dusin forskjellige dyrearter alt fra delfin til kylling. Mange som ikke selv trener klikker trening med hundene sine har bare en vag anelse av hva det går ut på

Other drugs under investigation include IC 351, a PDE VAlmost viagra generic.

. Det er  mange forskjellige måter å klikker trene på og mange forskjellige definisjoner av begrepet
. I denne bloggen kommer jeg til å forklare mitt syn på klikker trening og hva jeg mener når jeg sier at jeg trener klikker trening.

I boka «Klikkertrening for din hund» oppsummeres klikker trening i fire hovedpunkter:

  • 1
    . Bruk av positiv forsterkning, negativ straff og ekstinksjon.
  • 2. Hunden skal til adferden frivillig (med så lite hjelp som mulig)
  • 3. Systematisk bruk av en betinget forsterker
  • 4. Bygger på adferdsanalytisk teori, og fokuserer på det som er observerbart

«Clicker training» is an animal training method based on behavioral psychology that relies on marking desirable behavior and rewarding it.» Karen Pryor.

Hvilke metoder bruker klikker trening for å påvirke huden?

Positiv forsterkning (å tilføre noe som gjør en atferd mer sannsynlig) Positiv forsterkning er at vi tilfører noe som forsterker adferden og gjør den mer sannsynlig. Det kan være en godbit, ros, oppmerksomhet, lek, mat osv.
Negativ straff (å fjerne noe å gjør en atferd mindre sannsynlig) – Når hunden gir oss en uønsket adferd gir vi den den ingen respons, vi overser den, altså holder vi tilbake ros/godbit/lek. Altså ingen belønning = feil.

Operant Betinging.

«Klikkertrening» som begrep ble lansert av Karen Pryor tidlig på 90-tallet
. Det finnes ingen offisiell definisjon på klikker trening, så forskjellige trenere kan legge ulikt innhold i begrepet.Den vitenskapelige for betegnelsen for det er operant betinging(operant Conditioning).

B.F Skinner utviklet konseptet om operant betinging som er en videreutvikling av behaviorismen. Skinner mente at den beste måten å forstå atferd er å se på årsakene til en handling og dens konsekvenser
. Han kalte denne tilnærmingen operant betinging. (Les mer om B.F Skinner her).

Operant conditioning er måten alle slags dyr (inkludert menneskene) samhandler med og lærer fra sitt miljø. Enkelt sagt, et dyr vil gjenta en handling som tidligere har hatt en positiv konsekvens og har en tendens til ikke å gjenta en som har en negativ konsekvens. For at en belønning på en adferd skal være god nok må den være presis, for å være helt konkret skal konsekvensen av dyrets handling være presentert for den(enten straff eller belønning) innen 3 sekunder. Siden det er en vanskelig tidsgrense og overholde fant Skinner begynte han å bruke en betinget forsterker. En betinget forsterker er noe som ikke ville vanligvis være noe dyret ville arbeide for å få, men som markerer den den ønskede adferden. Ved å markere adferden får dyret vite akkurat hva som var rett og det gir oss et par sekunder til på og levere belønningen, vi kaller det en betinget forsterker. Når en betinget forsterker er koblet sammen med en primær forsterker(mat, lek), blir de av like stor betydning for dyret.

«Klikker» trening.

I hundetrening er det vanlig å bruke noe som heter klikker, det er en liten plastboks med et metall stripe som lager en skarp klikke lyd når man trykker. I trening av marine dyr brukes gjerne en fløyte, eller som Skinner brukte et lystglimt. Klikkeren er en betinget forsterker, en brobygger mellom den riktige atferden og levering av belønningen.

MEN klikkertrening handler mye mindre om selve klikkeren enn treningsmetodikken. Som klikkertrener er du ikke bundet til klikkeren, du kan godt bruke ord, håndbevegelser, lysglimt, fløyte eller hva som helst annet du kan finne på og betinge men det må være noe som er presist, konsekvent og enkelt. Klikkeren er rett og slett i de fleste situasjoner det enkleste og mest presise.

Du må gjerne betinge et ord, som bra, men da må du være obs på alle de andre gangene i løpet av dagen dette ordet sies(uansett om det er tiltenkt hunden) eller hva slags humør du er i når du sier det. Til hverdagstrening, på tur, eller på agilitybane eller lignende har jeg sjeldent med meg klikker. I slike situasjoner sier jeg ”ja!” med en ekstra entusiastisk tone og belønner
. Jeg bruker aller helst klikkeren hvis jeg skal lære hundene noe nytt eller finpusse på en adferd som trenger eksakt posisjonering av forsterkeren.

Som klikkertrenere flest har jeg en haug med ordinære klikkere på lager, og jeg har alltid vært fornøyde med de. Men i sommer kom Canis med en ny type som er blitt min absolutte favoritt klikker. En håndholdt klikker med feste til fingeren, genialt :)

“There are two sides to the click: what happens before, and what happens after. What happens immediately before the click is a behavior the trainer would like to strengthen. What happens immediately after is an event the animal would like strengthen, such as receiving food. The click unites these two desires.” Alexandra Kurland

Takk for nå :) Del gjerne bloggen min videre :)

 

Kilder til dagens blogg:

Canis.no

Karen Pryrors Clickertraining.com

http://www.simplypsychology.org/operant-conditioning.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Arkiv
  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)
Kalender
mars 2024
M T O T F L S
« mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031