Kvelehalsbånd og andre tortur metoder…

Del via Google Buzz
Del via Google Plus
Del via LiveJournal

I dag tenkte jeg å skrive litt om noen av disse hjelpemidlene vi bruker på hundene våres, halsbånd, og om de forskjellige måtene vi mennesker har gjort halsbåndet til nok et torturpreparat i treningen vår av «menneskets beste venn».

Kvelehalsbånd, strup, eller kjetting.

Kvelehalsbåndet(halslenke med to ringer i enden) har lenge vært brukt i hundetrening. Kvelehalsbåndet brukes til gi en korreksjon(et rykk i båndet) hvis hunden utfører ønsket atferd, det er også vanlig å se brukt på hunder som trekker i båndet å tur. Kvelehalsbåndet kan gi alvorlig skade på hundens hals og de underliggende organene.

Kvelehalsbånd(og de alle fleste halsbånd brukt feil) kan skade hundens luftrør, nakkevirvlene og Skjoldbruks kjertelen(Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, består av to små kjertler som sitter på hver sin side av luftrøret, rett under strupehodet). Det kan også forårsaket kvelning og død.

http://www.naturaldogblog.com/blog/2007/09/dog-training-how-to-use-the-high-collar-technique-for-dog-management-if-your-dog-pulls-on-lead/

Jeg har hørt hundetrenere si at hunden straks kvelehalsbåndet kommer på skjønner at du er sjefen, den blir automatisk underdanig.. Som jeg har skrevet om tidligere, finnes det ikke noe dominant forhold mellom hund og menneske. Vi sitter på alle ressursene i hundens liv, alle gode og dårlige ting i livet fra oss, og det er opptil oss om hunden får tilgang på dem. Jeg har skrevet om Dominans myten tidligere, finn bloggen i arkivet.

Illusion Collar.

Hunde»trener» Cesar Millan er en av dem som liker å bruke både pigghalsbånd og strømhalsbånd. Han har (i kjent Hundehvisker stil) kommet opp med en måte å gjøre kvelehalsbåndet enda værre enn det allede er. Illusion Collar, en helt ny type halsbånd, som gir eieren en sikker måte å sørge for at kvelehalsbåndet sitter på riktig plass hele tiden (tett opp under haken og bak ørene), slik det gjør mest skade, er mest mulig ubehagelig og for at en bånd-korreksjon skal påføre mest mulig smerte på hunden.

«By mastering the walk, you have the ability to truly bond with your dog as her pack leader. The walk is the foundation of your relationship.» – Cesar Millan

http://www.cesarsway.com/sites/default/files/new-collar-product-image.jpg?1314820594

Pigghalsbånd

Pigghalsbåndet eller Dressurhalsbånd som de liker å kalle det, har begrenset innsnevring med metallkroker innsiden som mot hundens hals. Hundefører strammer båndet slik at piggene legger press på hundens nakke, og båndet som igjen tillater utstikkerne å gå inn i hundens hals når hunden gjør noe galt. Pigghalsbånd kan gjøre stor skade, det er lett å gi harde korreksjoner med tung intensitet. Pigghalsbåndet kan lett forårsake skader på huden, muskler, pels, og de indre komponentene i hundens hals.

Pigghalsbånd har blitt sterkt kritisert de siste årene og til tross for de forferdelige skadene disse båndene gjør på hundene våres både fysisk og psykisk, selges disse barbariske gjenstandene over hele verden. Nå kan du også få kjøpt pigghalsbånd med skjulte pigger, slik at ingen ser hvor dårlig du behandler hunden din….

En av begrunnelsene for å bruke Pigghalsbånd er at det er slik hunde/ulv mor oppdrar valpene sine. Det er selvfølgelig bare BULLSHIT. Nyere forskning viser at ulven gir sine avkom svært liten oppdragelse. Det eneste de disiplinering tispen gjør å legge nesen til valpen inn i munnen, de kan også knurre om valpen leker/maser for mye. De kan bruke hundens nakkeskinn til å flytte på den men mor tar aldri valpene i nakkeskinnet som straff, de biter dem ikke i øret, gjør aldri en ”alfa rull” på dem. At mennesker i det hele tatt vil bruke disse halsbåndene, vitner kun om manglende forståelse for både dyrs atferd og ikke minst – velferd.

Bjeffehalsbånd og Strømhalsbånd lovlig? 

Først og fremst en kjapp avklaring; Det er IKKE LOV å bruke strøm ved trening av hund i Norge!

Strømhalsbånd kan kjøpes av hvem som helst men er derimot ikke lov å bruke. Strømhalsbånd skal kun brukes av autorisert personell under bestemte forhold (sauerenhetstrening). Se forskriften for bruk av elektrisk strøm ved trening av hund. Vi kan selvfølgelig diskutere om det er nødvendig med slik aversjonstrening, når vi vet at du like fint kan gjøre hunden din sauerein med positivhundetrening men det er et helt annet kapittel.

Det er forbudt å bruke bjeffehalsbånd i Norge. Bjeffehalbånd brukes i alle situasjoner der bjeffing er et problem men som oftest når hunden skal være alene hjemme. Grunnent til at en hund som bjeffer når den er alene, gjør det fordi den ikke mestrer å være alene. Hunden sliter tydeligvis med separasjonsangst og bruker man slike halsbånd i disse situasjonene vil det med 100% sikkerhet bare gjøre problemet verre for hunden. Hunden vil kanskje holde kjeft, men man løser IKKE problemet for hunden, frykten vil bare bli forsterket. Dette vil:

 • Atferdsproblemet og alle andre fryktrelaterte adferder vil bli verre
 • Prognosen for at hunden skal bli trykk blir betydelig dårligere
 • Hunden får et betydelig større velferdsproblem

Resultatet.

Bruk av disse type halsbåndene er kjent forårsake og øke frykt, aggresjon, stress, depresjon og undertrykker atferd. Hunder som er over korrigert kan utvikle lært hjelpeløshet. Denne tilstanden gjør det svært vanskelig å lære atferd senere som hunden bare «gir opp». Hundens som er over-korrigert kan bli ufølsomme for halsbåndene og korrigeringen gjøres hardere og hardere, noen ganger til metoder fungerer ikke lenger i det hele tatt.

Dyrevelferdsloven sier at dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger. Loven sier også at metoder, utstyr og tekniske løsninger som brukes til dyr, skal være egnet til å ivareta  hensynet til dyrenes velferd.

Jeg siterer fra Mattilsynets brosjyre om hold av hund:

«Trening av hund skal bygge på samarbeid og gjensidig forståelse. Hard fysisk avstraffelse, kraftig rykking i båndet og bruk av tvangsutstyr (som pigghalsbånd og strømhalsbånd) skal ikke forekomme og er på ingen måte nødvendig for å oppnå gode treningsresultater. Slik avstraffelse kan tvert imot føre til passivitet og innlæringsproblemer og det kan utløse frykt, stress og aggresjon hos hunden.»

Forøvrig har Induplo.net skrevet et veldig bra innlegg om bruken av disse torturmidlene i hundetrening. Bør leses :)

Til slutt vil jeg bare si til eierne som bruker disse halsbåndene på «menneskets beste venn»:

Hvis DU er for lat eller for maktsyk til å ta deg tiden til å trene hunden din uten smerte og tvang, skulle du ikke hatt hund i det hele tatt! Bruk av straff, tvang og smerte i hundetrening er totalt unødvendig i disse moderne tider. Det er dyremisshandling!!

Vi skylder våre hunder til å ta seg tid til å forstå hvem de virkelig er. De er med oss hver dag og gir oss alt de har. Det minste vi kan gjøre er å være gode familiemedlemmer for hundene våres og gi dem det de trenger også. Klarhet, forståelse, og et sted i vår familie hvor de kan føle seg trygge og verdsatt.

6 Responses to Kvelehalsbånd og andre tortur metoder…

 • Jon sier:

  Eder og galle! Godt jobba – så lenge disse remediene er i daglig bruk over hele landet kan det nesten ikke bli for mye informasjon av denne sorten ;)

 • Tilbaketråkk: Resultatet av kvelningshalsbånd i hundetrening. |

 • Hilde sier:

  Bra skrevet :) du har så rett!

 • Hilde sier:

  Kvelehalsbånd av annen type kan være bra dog – brukt riktig. Til feks hunder som smetter ut av båndet for at de skal slippe stramme bånd hele tiden. Har fått laget en spesialversjon jeg bruker:)

  • Linn
   Linn sier:

   Hei, hyggelig med kommentar i bloggen min.
   Jeg er nok ikke helt enig med deg der, kvelehalsbånd utgjør fortsatt en fare for at hunden skal blir skadet ved bruk, da ville sele vært et bedre alternativ. Uansett bør hunden trenes slik at slike situasjoner ikke oppstår, hunden bør lære at det alltid lønner seg og være hos eier, all belønning, mat, lek ol bør komme igjennom eier. Vi må lære hunden dette, da vil vi heller ikke få slike problemer i fremtiden. For meg bruk av kvelehalsbånd bare en Quickfix, det løser ikke det opprinnelige problemet og årsaken til at hunden stikker. Fakta er at en slik Quickfix skade hundens luftrør, nakkevirvlene og Skjoldbruks kjertelen itillegg til negative opplevelser i omgivelsene den er i. Vi må fokusere på kommunikasjon og samarbeid med hunden våre om vi vil skape et solid fundament for et godt forhold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Arkiv
 • 2017 (2)
 • 2016 (19)
 • 2015 (4)
 • 2014 (25)
 • 2013 (87)
 • 2012 (78)
Kalender
september 2019
M T O T F L S
« mai    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30