Valg av treningsmetode

Del via Google Buzz
Del via Google Plus
Del via LiveJournal


5650407273_bd2bbaaaa4_o

Hvordan skal jeg trene hunden min?

Dette er et spørsmål jeg liker å tro alle nybakte hundeiere stiller seg, eller aller helst før hunden er i hus. Vi elsker hundene våre. Vi bør defor ta samme omsorg i å velge hvordan vi jobber med dem som vi gjør i å velge riktig mat for dem eller de riktige stedene å gå en tur.

De fleste hundeeiere prøver å opptre best mulig for å sikre at hundene er trygge, veltilpassede, og lykkelige. De fleste hundeeiere som meg selv er oppvokst og oppdratt med at hunder skal trenes med treningsmetoder ment å stoppe uakseptabel atferd for deretter styre/korrigere hunden mot et mer akseptabel atferd(å jobbe reaktivt). Det er en tilnærming som har fungert, etter en mote, i flere tiår.

Å bruke en treningsmetode fordi «de den alltid har fungert» på visse hunder, trenger ikke være den mest effektive veien å gå
. Tross alt, jeg kan om jeg vil spikre spikrer med en tung skiftenøkkel, men det er ikke den mest effektive måten å gå (men en hammer ville nok fungerer bedre, eller så er jeg fortalt)
.

Husk at våre hunder er tenkende og følene dyr, de er ikke nøytrale med hensyn til hvilke treningmetoder vi velger for dem. En gitt opplæring metoden kan få de ønskede resultater, men det kan det også få deg noen ekstra problemer du ikke forventer

often remains untreated, compounded by its psychological viagra dysfunction problems (e.g. premature ejaculation),.

.

Tidene forandrer seg og ny kunnskap framkommer.

I klikkertrening jobber vi proaktivt, det vil si at vi lærer hunden adferden vi ønsker at den skal utføre, før uønsket adferd oppstår. Uønsket adferd over sees, altså negativ straff. Positiv/Negativ/Straff/Forsterkning skal jeg komme innom i en senere blogg.

Hundetrenere som ønsker å bytte metode til klikkertrening står ovenfor en fundamental endring i måten de ser, oppfatter og behandler hunden sin på, de må endrer tankesettet fra å tenke reaktivt til å tenkte proaktivt
. De må både endre teknikk i treningen og justere måten de relaterer seg til hunden, og deres forventninger.

Det kan være mye nytt å ta inn på en gang men klikkertrening er et voksende marked, det dukker stadig opp nye hundeskoler, nettsider og bøker om temaet
. Fordi klikkertrening er basert på forskning er det enkelt å finne mye god dokumentasjon om temaet.

fvf

Mitt valg.

For mitt eget tilfelle,var det heller ikke enkelt å velge. I det øyeblikket du tar valget om å få en ny hund regner det på med ymse hundeskoler og treningsmetoder fra nært og fjernt. Etter å ha deltatt på mitt første hundekurs viste jeg at det var ikke slik jeg ville trene min hund. Dog er det ikke lett å finne igjennom jungelen av treningsmetoder som førstegangshundeeier når alle bikkjefolk du noen gang har kjent fra familie, naboer, til og med ukjente bikkjeeier du møter på gata gir deg sin mening om hva som er best(uansett om du ber denne informasjonen om det eller ikke..). Rådvill etter å ha fått kastet informasjon på meg fra alle kanter bestemte jeg meg for at om ikke jeg fant en treningsmetode jeg likte fikk bikkja gå utrent, for neimen om jeg skulle bruke fysisk makt, kvelehalsbånd eller annet dominansvrøvl på min lille engel..

Vendepunktet.

Hundelivsmessen 2006. Ikke før hadde jeg kommet inn døren på messehallen fikk jeg servert en brosjyre, jeg gav den en raskt blikk, registrerte at det var en hundeskole, puttet den i lommen.

Den kvelden åpnet jeg brosjyren fra Canis, klikkertrening(wtf?).

Jeg googlet treningsmetoden, leste sider opp og sider ned før jeg fant ut at denne treningsmetoden ønsket jeg å prøve. Itillegg har jeg en veldig grei mor som sa at hvis jeg trodde dette var den rette hundeskolen, skulle hun spandere på oss. Tusen takk Mamma :) Siden første kurskveld har jeg aldri sett tilbake, valget var gjort, klikkertrening var metoden for oss. Jeg elsker å lære nye ting, så følger godt med i all ny informasjon om hundetrening, og jeg er åpen for å endre mine veier dersom det dukker opp noe bedre i lys av ny informasjon.

Jeg vil vite at jeg bruker den mest effektive treningsmetoden for min hund, at den ikke påfører min hund noen ubehagelige bivirkninger, og at den basert på solid forskning. Det er veldig viktig for meg at hunden ikke skal lide på grunn av mitt valg innen trening, mitt valg vil tross alt påvirke hele hundens liv.

Etter min mening vil det bli et mye mer trivelig og hyggeligere hundehold når forholdet hund/eier baseres på samarbeid og tillit heller enn maktbruk og trusler. Det er bedre med en hund som jobber av glede fordi den ønsker å oppnå et gode, enn en som jobber for å unngå et ubehag?

31

Ditt valg.

Det sies at det eneste to hundetrenere kan bli enige om, er at en tredje hundetrener trener er galt.

Dette får meg alltid får meg til å trekke på smilebåndet, men bare fordi det er noe sannhet i det. Hvorfor er det slik at med alle de ressurser vi til rådighet, at vi fortsatt ikke har noen generell enighet om hundetrening metodikk er nådd?

Et vanskelig spørsmål uten et enkelt svar.

Alt jeg kan si er at det er ditt valg.

SONY DSC

PS: Bildene av Maya i dagens blogg er tatt av Lisa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Arkiv
  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)
Kalender
juli 2024
M T O T F L S
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031