Godt Nytt År !!

Del via Google Buzz
Del via Google Plus
Del via LiveJournal

Det har vært en flott 2012 for Bikkehuset.no og jeg takker alle dere som titter innom og følger hverdagen vår. Fra første bloggen i mai poster jeg blogg nr 79 i dag.

Et nytt år, for mange mennesker, betyr en ny begynnelse. Det er en sjanse til å starte på nytt eller forandre rettning. Så jeg tenkte, siden dette er en tid for nye begynnelser, at jeg ville utfordre mine lesere til å prøve noe gjennom det kommende året. Det er enkelt og det høres litt revolusjonær, men jeg vet av erfaring kan det bli mye moro.

Min utfordring for 2013 til deg er dette: Still spørsmål ved den konvensjonelle visdom om hunder og hundetrening. Mange av oss har vært rundt hunder det meste av våre liv, men har du turt å sette spørsmål ved hundetreningens»konvensjonell visdom»? Mine største gjennombrudd i hundetrening har kommet når jeg har valgt å stille spørsmål ved og motsi meg den tradisjonelle måten å trene hund på.

Åpne sinn åpner dører

Å gi slipp på utdatert informasjon kan være vanskelig hvis du ikke har noen ny informasjon for å hjelpe deg med å forstå ting. Hvis min hund er ikke er «dominerende» og ikke prøver å bli «flokk leder», hva er det da som er motiverende henne? Muligheten til å gå på kurs, søke i bøker og nettsteder hjelper mye. Det kan være flott å se hvordan andre positive trenere nærmer seg problemer med å trene hundene til ulike adferder. Det hjelper også å bli kjent med nye mennesker som trener hund på din ønskede måte, bygg deg et nettverk, åpne sinnet og ikke minst, still spørsmål ved det du lærer.

Still deg spørsmålene: Er det andre måter å komme til ønsket resultat? Hvorfor fungere det slik? Hva om jeg kunne få fram oppførselen en annen måte? Er det virkelig slik eller er det bare en myte?

Mange gode kiler til ny kunnskap.

Det finnes bokstavelig talt tusenvis av bøker der ute på hunder og trening. For meg var det noen bøker skilte seg spesielt ut i et viktig aspekt. De stolte på vitenskap og en vitenskapelig tilnærming for å støtte påstandene de gjorde. Hvis jeg ikke trodde at min hund ville reagere slik som bøkene fortalte meg, var alt jeg hadde å gjøre teste den for meg selv. Nå er det ikke sann at alle hunder er like, og derfor oppfører de seg individuelt men bøkene går i dybden på all adferd og gir god forklaring rundt det. Veterinæren min pleier ofte å si når hun kommer over utypisk i sin praksis at ”dyret har jo ikke lest fasiten, og derfor vil alltid noen være annerledes”. Flere av de beste bøkene jeg fant på veien forklarer ikke bare at det fungerer men hvordan, snakker de om prosessen med å finne ut nøyaktig hvordan og hvorfor en bestemt ting fungerer med hunder. Adferds psykologien gir en presis ordliste for å beskrive alle treningsmetoder. Og de beste kildene jeg har funnet kan bruke dette rammeverket for å beskrive detaljert og repeterbare prosesser for å endre atferd og kommunisere med våre hunder på.

En av de tingene som hjalp meg å lære om mine hunder var forståelsen om at vi ikke kan beskrive hundenes tenker og adferd i menneskelige termer. Vi kan ikke gjøre det fordi, vel, de er ikke menneskelige, de er hunder! Menneskeliggjøring av hunden og dens adferder har overbevist oss tidligere om at hunden er dominantMennesker kan ikke lære hunden å forstå Norsk, men vi kan lære dem at forskjellige ord har forskjellige konsekvenser.

Bra = godbit. (Kommando ”Sitt”= Bra= godbit) Hundene skjønner også godt hvilket tonefall vi sier ordet i. Hunder og mennesker kan ikke kommunisere og forstå hverandre hvis vi ikke snakker samme språk. Alt vi har å gå etter er våre hunder atferd å vise oss hva som skjer og som kan være en prosess for å prøve noe og observere resultatene. Da er det opptil menneskene å lære seg hunden språk. Hvis det høres veldig vitenskapelig, så er det.

Konklusjonen er: Still spørsmålene og test ut den nye kunnskapen.

Ikke tro på alt du får fortalt, hvis noe er ment å jobbe med hunden din, test det. Fungerer det hver gang? Er årsaken til at det fungerer samme årsak som de sier det er? Hva skjer hvis du prøver det på en annen måte? Når du vet hva du skal gjøre, virker det fornuftig for deg? Å gjøre noe fordi det fungerer er ikke like nyttig som å vite hvorfor det fungerer og hvordan du kan anvende dette prinsippet til andre situasjoner.

Kanskje det beste med å lære å tenke annerledes om hundetrening for meg har det å lære å bruke min kreativitet i hvordan jeg tilnærmer med ønsket atferd. Jeg opplever det å bruke klikkertrening til å trene hunden min som en svært forsterkende, det gjør mine hunder ivrige etter å prøve, å finne på nye ting selv, fordi at sjansene er store for belønning og fordi det absolutt ikke vil skje noe ubehagelig med dem om de tør å prøve.

Det finnes mange måter å trene atferd på, vi bør føle frihet til å utforske dem, men bare hvis hunden vår er villig og ikke påfører min hund noen ubehagelige bivirkninger. Det er veldig viktig at hunden ikke skal lide på grunn av ditt valg innen trening, ditt valg vil tross alt påvirke hele hundens liv. Hvis du er mindre fokusert på å få det du vil ha, og fokuserer i stedet på å se hva som skjer, kan du og hunden din både lære noe fra trening og ingen har til å føle seg stresset eller frustrert.

På tide å teste ut de velbrukte klisjeer om hunder også:

  • Blir hunden din alt for opptatt av godbitene ved bruk at belønnings basert hundetrening? Prøv det i en uke og se!
  • Betyr klikkertrening at hunden aldri kommer til å utføre atferd du trener uten klikkeren tilstede? Vel, sett deg ned og lær hvordan du gjør klikkertrening ordentlig og se om det er sant.
  • Vil det å la hunden komme opp på sofaen gjøre den «dominant»? Prøv den og se!

Å bruke en treningsmetode fordi «de den alltid har fungert» på visse hunder, trenger ikke være den mest effektive veien å gå. Tross alt, jeg kan om jeg vil spikre spikrer med en tung skiftenøkkel, men det er ikke den mest effektive måten, en hammer ville nok fungerer bedre(eller så er jeg fortalt). Hvis du er som meg, kan du bli overrasket over hvor mye av det du har alltid blitt fortalt om hunder som ikke sant. Det kan bli litt av et eventyr for både deg og hunden om dere tør å gå ut og prøve nye tilnærminger til ting. Lær deg og stille spørsmål ved hundetreningens»konvensjonell visdom”, og utforske hva som er mulig med hunden din.

Vi går et nytt år i møte med nye sjanser for nye opplevelser og nye oppdagelser.

Det er aldri for sent for gamle hunder eller gamle trenere å lære noe nytt.

Jeg håper dere får et vellykket og gledes fylt 2013 med hundene deres!

:D Godt Nytt År :D

Hilsen tobeinte og firbeinte på Bikkehuset.no

20121229_162311

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Arkiv
  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)
Kalender
desember 2019
M T O T F L S
« mai    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031