Sneversynt blikk på Adferdskonsulenter

Del via Google Buzz
Del via Google Plus
Del via LiveJournal


Jeg leste en artikkel fra Hundefaggruppen her om dagen, «Tvilsomme Atferdskonsulenter». Her skriver vedkommende om sin ekspertise med hund og setter tvil ved alt fra læringspsykologien til hva som er hundetrening. Jeg blir helt matt av slikt artikkelstoff og ser at selv om hundeverden stadig blir mer positiv er det fortsatt en lang vei og gå. Artikkelen skisserer et perfekt eksempel på denne typen hundetrenere og deres sneversynte meninger om positiv belønningsbasert hundetrening. De lever i sin egen lille boble og mener at belønningbasert hundetrening, som i følge artikkelforfatter roten til alt vondt.

Adferdskonsultene.

Artikkelforfatteren legger mye vekt på å slå ned disse såkalte «atferdskonsulentene» og «atferdsekspertene» for det han mener er mangel på erfaring. Med settninger som: «Er det hederlig å kalle seg «en av Norges fremste eksperter på hundeatferd» når praktisk talt alle andre utøvere gjør oppgavene bedre?» Han prøver derimot selv å fremstille seg selv som ekspert. Men hvorfor skal vi tro på akkurat denne selvoppnevnte eksperten? Han bruker sterke ord i artikkelen som mer enn ofte kommer tilbake til han selv, og det blir litt som å skyte seg selv i foten..

Jeg er nå enig i at folk som kaller seg eksperter innen hundetrening bør kunne bevise at de får resultater innenfor det fagfeltet de driver med. Er du agility instruktør, ja så kan du vise til opprykk og mesterskaps titler innen Agility. Så når velkomne hovedsaklig driver med adferd, ja så er kanskje ikke en tittel innenfor lydighet det som er målet? Adferds konsulentene produserer resultater innen sitt fag daglig, det er jobben deres. Hadde de skulle hatt mesterskaps titler innen alt annet også ville de ikke spesialisert seg innen adferd. Bare fordi du går elite i LP, betyr ikke det at du er en ekspert på problemadferd.

Jeg er HELT enig i at både hundetrening krever mye praktisk erfaring, men ikke bare det, teori er også veldig viktig. Det er mange elendige hundetrenere og instruktører med resultater å vise til, men som ikke klarer å se utenfor firkanten sin
. Om du ikke tør søke etter utvikling i treningen din, og ikke har oppgradert dine metoder siden 70-tallet ja da er du heller ingen god hundetrener i mine øyne, om du fortsatt  tror at verden er flat og at hunden trenger en dominant leder sier det sitt. Hadde vi hatt et reelt system for kvalifisering av hundetrengere og adferdsterapeuter ville det være mye lettere for folk å finne fram til rette «ekspert». Det finnes derimot mange institutter som tar denne oppgaven alvorlig og jobber mot det som mål.

Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr (NAS) har opprettet en sertifiseringsordning for adferdskonsulenter, der kravene til kompetanse skal kunne gi klienten en garanti for at konsulenten har kunnskap, trenerferdigheter og erfaring i tillegg til holdninger der en tar både hundens og eierens velferd i betraktning. Les mer på deres nettsider hvor du også kan lese om godkjente EKSPERTER i faget!

Et blikk på artikkelforfatters bilde av seg og Cesar Millan sier jo sitt om dette menneskets kunnskap om adferd og syn på ekspert. Når ble Cesar Millan en del av «hederlige fagfolk» er uvisst. Som jeg har skrevet tidligere skader jo ikke og ha litt teori på plass, noe som er en av grunnene til at Cesar Millan ikke kan kategoriseres som´fagfolk´ etter min mening.

Valget.

Tidligere  var det mye snakk om at lederskap og dominans var eneste måten å lykkes i trening av hund, og fysisk og psykisk straff ble brukt i utstrakt grad. Tidene har heldigvis forandret seg og i moderne hundetrening er bruken av straff helt utdatert. I morderne hundetrening benytter man seg i stor grad av læringspsykologi og jobber med læring ved bruk av positiv forsterkning. Dvs. at vi fokuserer på å belønne riktig atferd. Etter min mening gir dette et triveligere og hyggeligere hundehold da forholdet hund/eier baseres på samarbeid og tillit heller enn maktbruk og trusler.

Er du ikke enig i at det er hyggeligere med en hund som jobber av glede fordi den ønsker å oppnå et gode enn en som jobber for å unngå et ubehag?

13

Hundetrening skal være morsomt for alle parter!

Hundetrenere som trener positiv er å se i alle grener innenfor hundesport i disse dager, hundetrening handler om å ha det gøy med hunden sin. Enten om du har en familiehund, en hund som skal konkurreres med, brukes i jakt eller annet arbeid så kan belønningbasert hundetrening hjelpe deg til et mer produktivt og morsommere hundehold.

Selv om «dominans teorien» har blitt motbevist på alle kanter og at denne kunnskapen ikke akkurat er «ny», så er «dominans teorien» en av de mest vedvarende mytene i hele hundeverdenen. Det virker ufattelig hvordan en kultur som vår, så rotfestet i vitenskap og teknologi, kan henge seg fast på slike  myter og usannheter. Som denne artikkelen fra Hundefaggruppen viser oss er det er dessverre enkelte mennesker som fortsatt tviholder på disse utdaterte straffbaserte metodene for å trene hund.

Det gjør det enda viktigere for nye hundeiere og gjøre hjemmeleksen sin skikkelig, før de velger hvilken treningsmetode de skal bruke på sitt nye familiemedlem. Når vi ser etter en hundetrener eller adferds konsulent bør vi styre unna de som lokker med raskeløsninger for en lydig hund men en som kan begrunne sitt arbeid, både teoretisk og fysisk.

Ingenting i livet er gratis.

Det inkluderer også raske løsninger problemene vi måtte ha i vårt eget hundehold. Ikke la løfter, hastverk løsninger og enkle prosedyrer overtale deg til å utsette hundene din for noe skadelig selv om de lover å løse problemet raskt. Hvis vi fokuserer på kommunikasjon og informasjon vil vi skape et solid fundament for et godt forhold til våre hunder.

Så sent som for 15/20 år siden, var det vanskelig for en hundeeier å finne informasjon rundt effektiviteten av en bestemt opplæring tilnærming, men i dag har vi Internett. Internett er fullspekket med gode kilder til informasjon om bruk av positiv hundetrening innenfor alle grener. Vi kan enkelt få tilgang til en masse godt lesestoff som artikler, blogger, podcasts, og bøker om temaet uten at det koster oss stort, og er det noe vi lurer på kan vi ta det opp i et av de mange forumene for hundetrening.

Vi elsker våre hunder. Vi bør ta samme omsorg i å velge hvordan vi jobber med dem som vi gjør i å velge riktig mat for dem eller de riktige stedene å gå en tur

Recently, studies on patients with specific disorders such asfollow-up include: sildenafil dosage.

. Jeg vil vite at jeg bruker de mest effektive treningsmetoder basert på solid forskning. Jeg lever ikke i en teoretisk verden men i en verden hvor kunnskap og teori spiller en enormt stor rolle. Vi skylder våre hunder til å ta seg tid til å forstå hvem de virkelig er. De er med oss hver dag og de gir oss alt de har. Det minste vi kan gjøre er å være gode eiere og gi dem det de trenger også. Klarhet, forståelse, og et sted i vår familie hvor de kan føle seg trygge og verdsatt.

Takk for at du følger bloggen min. Kom gjerne med kommentarer og innvendinger. Bildene i dagens blogg er tatt av Lisa.

:D Del gjerne bloggen videre :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Arkiv
  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)
Kalender
mars 2024
M T O T F L S
« mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031