Whippeten

Del via Google Buzz
Del via Google Plus
Del via LiveJournal


«Hvorfor Whippet?»

Et spørsmål jeg fikk nesten daglig den første tiden med Echo i hus, mitt svar «hvorfor ikke?». Men jeg kan skjønne at det er rase og type hund som er noe uvanlig for mange. Myndene har et annet utseende fra de hundene vi er mest vant til å se som Golden, eller Schæfer, og den har et helt annet vesen. Whippet er en liten, men kraftfull og høyreist mynde med flotte proporsjoner og lange, muskuløse vakre linjer. Dens anatomiske eleganse og grasiøsitet utstråler en perfeksjonisme som utvilsomt bare Greyhounden kan måle seg med.

736124_10151610825959112_838459191_o

Echos far og mor: Bad Boy Cosmo og Elisjeba’s Hera

Hvor kommer Whippeten fra? 

Whippeten er en mynde rase som oppstod i England, hvor de stammer fra Greyhounds. Whippeten ligner en mindre versjon av Greyhound. Whippetens opprinnelse er noe usikker, men den er knyttet til gruveindustrien i Nord England eller Wales hvor den har fått klengenavnet «fattigmanns Greyhound» :)

Det sies at gruvearbeiderne drev med veddeløp og gambling, men hadde ikke økonomiske ressurser til verken hester eller Greyhounds. Greyhounds var for kostbare, både å holde og å anskaffe. Den lille whippeten var langt rimeligere å holde, men nesten like rask som greyhounden og derfor like velegnet til veddeløp.

Man hevder at Whippet ble avlet frem fra Italienske mynde parret med 2-3 forskjellige langbente terrierraser. Hunden var opprinnelig myntet for hetsjakt på hare og annet småvilt, men ble tidlig den engelske arbeiderklassens «veddeløpshest», den var enkel å anskaffe, trene og de trengte ikke et levende bytte for å løpe, kun en fille.

Whippet racing var veldig populært fram til første verdenskrig, og det er ingen veddeløpshest eller hunderase som har fått mer omsorg i sin trening enn en gruvefamiliens Whippet. En god racinghund var en god inntektskilde, og en stolthet for familien. Dette førte til at disse hundene ble bortskjemte og svært godt tatt vare på – av og til faktisk bedre og mer verdsatt en enkelte andre familie medlemmer. Hundene var også utsatt for tyverier, og vandret hunden omkring var det en mulighet for at den ville bli stjålet, derfor var det ekstra viktig at de alltid holdt seg nærme familien.

Whippeten har også blitt verdsatt for dens evne som sengevarmer. Dermed ble Whippetens temperament ble dannet, ikke bare gjennom valg av løpsevne, men også for dens milde natur, hengivenhet, behov for nærhet, og kanskje også for dens evne til å grave seg inn under dyna – som verdens første varmesøkende missil :)

Greyhound, Whippet og Italiensk Greyhound

Allsidig.

En Whippet er en veldig allsidig hund og er en ivrig utøver i agility, utstilling, spor, lydighet, flyball, og lure coursing. De er enkle å sosialisere. De er rolige av natur, og går fint sammen med mennesker, hunder og andre dyr. Whippeten har jaktinstinkt som alle mynder, men de er enkel å trene, og dette instinktet kan fint kontrolleres
.

I hjemmet er de milde og lite krevende, de vil bare ha selskap og litt kos. De er veldig fine med barn, de er svært hengivende, leker gjerne, men aldri voldsomme og er veldig tolerante. De bjeffer lite, røyter nesten ikke, pelsen krever lite stell, de er sosiale og vennlige.

dsc_0144-2

Spenstige! Den blå og hvite er Echos far, Bad Boy Cosmo – Knut. Bilde lånt fra Kennel Rappfoten

Helse.

Det er så og si ingen sykdommer som er kjent hos Whippet

Walking one mile in 20 minutescoordinated with the primary physician managing, for What is sildenafil citrate?.

. Noe kan selvfølgelig forekomme, men de har svært få rasespesifikke sykdommer. Dette er fordi whippet ikke er blandt de «populære» rasene, hvor oppdretteren avler på alt som kan krype og gå for å tjene penger. Derfor er whippet en sunn og frisk rase.

Det eneste å utsette er at de kan utsettes for benbrudd, lange slanke ben og ikke «tre-stammer» som en del andre hunder har ;) De kommer opp i STOR fart, og en feil landing etter et hopp, kræsj eller snubling- kan ende med brudd.

PRA finnes i rasen og hjertet på mynderaser er noe som generelt bør følges opp.  De har også litt mer ømtåelig fordøyelsessystem enn mange andre hunder, noe vi har fått erfare etter vi fikk Echo(alias «Stinky») i hus. Den tynne pelsen og manglen på underhudsfett gjør at de må ha klær når det bli kaldt. Man skal være obs på Magedreining, da de har en meget dyp brystkasse.

Avl på Whippet en av de best dokumenterte rasene i hundeverden, med databasen Whippet Arcives.

DSC07418.ARW

Echo 5,5mng gammel

Racing – Hundeverdenens Ferrari.

Whippeten er bygget for fart og elsker å løpe, visste du at de kan komme opp i en fart på 55km/t?

I dag er whippet først og fremst familiehunder, men brukes også i en hundesport som kalles Lure Coursing. Lure coursing må ikke forveksles med racing/hundeveddeløp. Organisert spill på hundene er ikke tillatt. Sporten bidrar til at hundene skal kunne opprettholde sin opprinnelige karakter, og naturlige jaktegenskaper, deres evne til effektivt å utnytte sin opprinnelige kapasitet for hurtighet og smidighet, samt legge ned et bytte. Lure coursing simulerer jakt ved at en kunstig hare (oftest en plastpose) blir dratt på kryss og tvers over et jorde ved hjelp av en snor og noen trinser i svingene. Hundene løper i par og blir bedømt ut fra kriterier for hvordan de jakter. Dommerne legger vekt på bevegelighet, fart, utholdenhet, entusiasme og jaktevne, og at hunden ”løper rent”, dvs. sammen med og ikke mot partneren sin.

946833_582773995087839_1442600976_n_0

Emmaline´s DJ Kalle Kula – Kruse
kennelelisjeba.blogspot.no/

Til slutt: Hvorfor valgte jeg Whippet?

Fordi det var den hunderasen jeg så at passet best for meg, røyter lite, perfekt størrelse, de er sunne og friske, atletiske, sporty og letttrente, går fra 100 til 0 ved synet av en myk seng. Whippeten er gjerne med på lange turer og trener masse, men har ikke noe i mot å sove på kontoret i timesvis mens jeg leser til eksamen. De er perfekte familiehunder, sosiale, alltid blide og er med på alt. Jeg elsker sommeren og trenger en hun som tåler lange turer og trening i varme og sol, samtidig som jeg hater kulde og vinter, noe Whippeten også gjør. Om vinteren kan vi kose oss innpakket i pelspledd på sofaen med en god film framfor å streve ute i kulden.

Nå er jeg jo et terriermenneske og kunne ikke tenke meg å være uten den bredbeinte rufsete bulldoseren med utømmelig oppfinnsomhet, konstant energi, og de sterke meningene, men to terriere blir en for mye! Jeg har innsett at terrier + mynde er en perfekt kombinasjon å ha i hus :D

947138_4826494589656_267189070_n-jpg

Trykk på bildet :) av Bowsie Wowsie

Se film om Whippet på Dogs101 her.

Whippet er en fantastisk herlig rase :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Arkiv
  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)
Kalender
mars 2023
M T O T F L S
« mai    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031