Kritisk til bruk av godbiter i hundetrening?

Del via Google Buzz
Del via Google Plus
Del via LiveJournal


Mange kritikere av positive treningsmetoder vil hevde at det er «unaturlig» for hunder å lære av mennesker gjennom belønninger i form av mat, men at det er «naturlig» for hunder å vise mennesker som deres flokkleder og gjennom fysiske korreksjoner. At bruk av dressurlenke og napp i båndet gir bedre resultater enn å oppdra hunden med godbit.

Men hva er egentlig mest «naturlig» når vi skal trene hunden vår, kvelehalsbånd eller godbiter?

Kilden jeg bruker i dagens blogg er tatt fra en av mine yndlings bøker om vår firbeinte venn, så hvis du ikke har lest denne boken enda, anbefaler jeg den på det sterkeste:

Dogs-A Startling New Understanding of Canine Origin

Boken er skrevet av forfatter og adferdsforsker Raymond Coppinger. I boken gir han oss en overbevisende teori om den genetiske utviklingen av ulv til moderne hund, altså domestiseringen. Coppinger har en doktorgrad i biologi og har viet sitt liv til studiet av hundens atferd, evolusjon, og opprinnelse.

I dagens blogg tenkte jeg vi skulle se litt nærmere på hva som faktisk gjorde at hunden ble slik den er i dag:

Hva er den evolusjonære hensikten med en hund? Hvorfor utviklet hundene seg fra ulven, og hva gjorde dem «tamme»? Hvordan ble hunden menneskets beste venn?

ronja

Ronja – fra spansk gatehund til velstelt røverjente

Åtselsetere.

Coppinger viser oss at hunder utviklet seg fra ulv ettersom mennesket utviklet seg fra nomade til å bo i permanente bosetninger, at det var det menneskelige avfallet som opprinnelig trakk ulver til menneskene (sjarmerende, ikke sant?).

Når mennesker samles i et bestemt område for en lengre periode, akkumuleres avfall og de faste bosetningene fikk behov for å ha steder til å dumpe menneskenes søppel. Disse søppeldyngene tiltrakk seg ville dyr. Innenfor ulvebestanden, som i alle populasjoner, var det atferdsmessige variasjoner, noen av ulvene var redde og holdt seg på god avstand fra menneskene, mens de ulvene som hadde størst toleranse for nærhet med mennesker – de som skjønte fordelen med å holde seg til menneskets bosettinger, fikk tilgang til en enklere og rikere matkilde i bosetningenes søppel.

De tolerante ulvene utviklet seg etterhvert i en annerledes retning enn sine mindre omgjengelige artsfrender. Denne utviklingen av ulver fra rovdyr som jaktet i flokk til åtselsetere er en svært viktig endring, for det er her hund og ulv skiller vei. Med årene ble dyrene gradvis tryggere på mennesket, og mennesket på dem, domestiseringen var i gang og i tillegg kom utviklingen av forholdsmessig mindre hodeskaller, hjerner og tenner. Det krever mindre hjernekraft for å få gratis mat enn jakten på din egen.

715516

Så hva har alt dette å gjøre med bruk av godbiter i hundetrening?

Det har alt å gjøre med det faktisk, at hunden har utviklet seg fra ulv fordi mennesket gav den mat.

Ved å bruke de belønningene hunden er villig til og ønsker å jobbe for vil vi få best resultater med treningen. Det handler om å bygge et forhold med hunden din. Det er åtselseteren som gjorde ulven til den hunden vi kjenner i dag, den evnen og viljen til å søke mat fra mennesker, det er dette som gjør hunden til menneskets beste venn.

Det er akkurat dette som gjør bruken av positiv forsterkning i form av godbiter så spesielt verdifull i hundetrening – det taler til selve naturen i hunden, selve grunnlaget for at hunden er hund.

2010201007319541ae0fddc64e62b2

Hunder elsker mat, og enhver skapning uansett art, som ikke er «mat motivert» ville være død!

I belønningsbasert hundetrening, klikkertrening (i mitt tilfelle) belønnes riktig adferd med en positiv forsterker

28Psychosocial history should cover symptoms of depressiontherapy and the subsequent resumption of sexual generic cialis.

. En positiv forsterker er litt forenklet noe som hunden liker og er villig til å jobbe for. Noen hunder ville gått gjennom ild og vann for en tennisball(som Tobias), mens andre hunder gjør hva som helst for en godbit(som Ronja). Begge deler er eksempler på positive forsterkere, les mer om positive forsterkere her.

Det er viktig å huske på at en positiv forsterker er noe et dyr er villig til å arbeide for å få tak i, og at mat er bare ett av mange alternativer. Forsterkeren må være noe som hunden din ser på som givende, noe den vil strebe etter i sitt daglige liv… Det må være noe som virker forsterkende for hunden din. Bare fordi du liker å belønne hunden men kos og klapp betyr ikke det at hunden finner det så givende at han vil repetere adferden flere ganger om det er belønningen.

Hunden jobber for oss mennesker enten for å oppnå noe bra, eller for å unngå noe ubehagelig. Man får definitivt best resultater av å trene positivt. Det gir oss en ivrig, engasjert og superglad hund, som ikke er redd for å prøve nye adferder og bygger selvtillit om man bruker belønninger som hunden liker framfor å straffe hardt ved klyp i øret, napping i bånd og rykk i nakkeskinnet.

SONY DSC

Flere grunner til å bruke mat som belønning. 

Det går raskt å levere hunden godbiter, de er små og myke og de blir raskt spist slik at vi kan gå videre til neste repetisjon, itillegg har de som vi har diskutert over, en høy verdi for hunden. Når en bruker godbiter har en et hav av muligheter og velge blant: alt fra tørrfor, våtfôr, godbiter, brødskive, leverpostei på tube, biter av kjøtt, til pølse og mer kan brukes som belønning. Forskjellig type mat vil også ha forskjellig type verdi for hunden slik kan vi påvirke våre treningsresultater med forskjellige typer.

Mat som belønning gir hunden en feel-good reaksjon i hjernen. Når den postitive forsterkeren gis i form av mat kan det føre til frigjøring av hormonet Dopamin i hundens hjerne. Dopamin er avgjørende viktig for bevegelse og motivasjon, og i tillegg spiller en rolle i bl.a. hukommelse, oppmerksomhet og læring.

Det viktigste av alt: Hundetrening skal være gøy for alle parter. 

Forhåpentligvis illustrerer denne bloggen viktigheten av mat i hundetrening og påvirkning mat har hatt på den evolusjonære historien til hunder, og deres relasjon til mennesker. Jeg vil vite at jeg bruker den mest effektive treningsmetoden for min hund, at den ikke påfører min hund noen ubehagelige bivirkninger, og hva er vel bedre enn å bruke en belønning som hunden ønsker, og som er naturlig for hunden å jobbe for.

Ønsker man et trivelig og hyggelig hundehold, med balanserte trygge hunder er det viktig at forholdet hund/eier baserer seg på samarbeid og tillit heller enn maktbruk og trusler.

Takk for at du leser bloggen min, del den gjerne videre :D

SONY DSC

En kommentar til Kritisk til bruk av godbiter i hundetrening?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Arkiv
  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)
Kalender
juli 2022
M T O T F L S
« mai    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031