Daglig arkiv: 16. mars 2013

Kvelehalsbånd – Hjerneskade – Død

Denne artikkelen ble nylig postet av Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research:

Severe brain damage after punitive training technique with a choke chain collar in a German shepherd.

Det kom ikke som noen overraskelse, det vil heller ikke bli den siste av sitt slag, og det er kanskje første gang det er blitt registrert og dokumentert en slik skade. Men det er helt sikker flere dødsfall, nakke og ryggskader som skyldes denne typen trening av hund..

Her er et abstrakt fra artikkelen, oversatt til norsk:

«En 1 år gammel Schæferhund fikk alvorlig iskemisk hjerneskade etter å ha blitt utsatt for kvelning av eieren. Hunden ble disiplinert av eieren under trening ved å holde hunden ovenfor bakken i et kjetting kvelehalsbånd.

Til å begynne med oppførte hunden normalt, men hunden ble stadig mer ataxic( nevrologisk tegn bestående av mangel på frivillig koordinering av muskelbevegelser), den gikk i sirkler mot venstre og viste redusert bevissthet.

Nevrologisk undersøkelse avdekket alvorlige desorientering, og venstre lateral pleurothotonus. Nevrologiske funn var konsistente med en multifokal lesjon i hjernen. MRI scan ble utført og viste alvorlig cerebral ødem(overflødig opphopning av vann i de intracellulære eller ekstracellulære områder av hjernen) som følge av iskemi. På grunn av alvorlighetsgraden av de kliniske funn, ble hunden senere avlivet. «

Forskning og bevis..

I slutten av artikkelen står det: «Til forfatterens kunnskap, er dette den første rapporten av en alvorlig hjerne iskemi etter kvelning i en hund.» Vel, det er tydelig at mer forskning trengs på dette feltet, men dessverre ville den type forskning skje til forferdelig pris..

Det har vært gjort studier på rotter som beviser at hypoksi (deprivasjon av oksygen til hjernen) forårsaker multifokale lesjoner som det som ble funnet på denne hundens MRI. Kvelning vil føre hypoksi. Multifokale lesjoner-> diffus hjerne hevelse-> dyp iskemi i hjernen.

Det er enda godt hunden ble skikkelig undersøkt og at det ble skikkelig dokumentert denne gangen. Så kanskje, bare kanskje, denne episoden vil føre til at hundeiere velger andre måter å trene hunden sin på i fremtiden.

75860_10151284977081379_1393762986_n

Kvelehalsbånd og andre tortur metoder…

Selv jeg skjønner at ved vanlig bruk av kvelehalsbåndet ikke vil føre til slik skade, da denne type skade oppstår ved langvarig oksygenmangel, men kvelehalsbånd, og de aller fleste andre halsbånd brukt feil, vil gi skade på hundens luftrør, nakkevirvler og Skjoldbruks kjertel(thyroidea, kjertler på siden luftrøret, rett under strupehodet). Fakta er at hundens hals er veldig utsatt, den blir lett skadet ved at hunden trekker i båndet, eller ved korreksjoner som napp/rykk i båndet.

Denne artikkelen forteller om et worst case scenario, og et scenario som 95% av trenere, uavhengig av metoder ville kalle overgrep, MEN allikevel er det en av de mest brukte metodene til Hundeviskeren, Cesar Millan.

Er det ikke utrolig hvor godt metodene hans fungerer? QuickFix ikke sant??

Jeg mener at det virkelig ikke finnes incentiver gode nok for å utsette «Menneskets beste venn» for slik behandling!

Tidligere  var det mye snakk om at lederskap og dominans var eneste måten å lykkes i trening av hund, og fysisk og psykisk straff ble brukt i utstrakt grad. Tidene har heldigvis forandret seg og i moderne hundetrening er bruken av straff helt utdatert. I morderne hundetrening benytter man seg i stor grad av læringspsykologi og jobber med læring ved bruk av positiv forsterkning. Det gir etter min mening et mye triveligere hundehold. Når hundeholdet baserer seg på samarbeid og tillit, heller enn maktbruk og trusler. En hund som jobber av glede fordi den ønsker å oppnå et gode, er mye lykkeligere, og har et mye bedre liv og forhold til sin eier enn den som jobber for å unngå et ubehag.

577569_10150719517936379_1994773810_n

Mens man selvfølgelig ikke kan klandre Cesar Milan for allmennhetens dumhet – kan man klandre Nat Geo og TvN for støtten de gir denne formen for straffbasert hundetrening ved å vise showet på tv.

Jeg får vel avslutte denne bloggen gjenta meg selv, for hvis en million mennesker gjør en dum ting, så det er fortsatt en dum ting! Jeg er en hundetrener og jeg vil at hundene mine skal være glade, friske, sunne og ikke minst i livet!

Takk for at du følger bloggen min. Hjelp med å spre ordet, del gjerne bloggen videre:)

Arkiv

  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)

Kalender

mars 2013
M T O T F L S
« feb   apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031