Daglig arkiv: 6. november 2012

Myten om dominans – del 1av3

Dominans teorien har blitt brukt til å forklare hundens adferd i lang tid.

Den går i hovedsak ut på at: hunder er flokk dyr som ulven, og flokken styres av en alfa, som kontrollerer alle ressurser. Alfaen fikk denne posisjonen ved å bruke makt, tvang, trusler og redsel, det er også slik flokkens alfa opprettholder sin ledelse. En hunds uønskede adferd er derfor sett på som et forsøk på å klatre i flokkens rang og må derfor slås ned på av eier ved å etablere seg selv som lederen/alfaen med bruk av makt, tvang, og trusler. Det er utifra denne teorien alle straffbaserte treningsmetoder springer ut.

Nesten alle som trente hund for over 15-20 år siden begynte å bruke det vi i dag kaller tradisjonelle(straffbaserte) treningsmetoder. Dette var slik de fleste hunder ble trent på den tiden, og det var godtatt. Som et resultat av det har vi nå førstehånds erfaring på hvorfor, og når slike straff-baserte teknikker kan fungere, hva som er fallgruvene, og hvorfor andre teknikker fungerer bedre. Tradisjonelle treningsmetoder er basert på ideen om at vi må bli den dominerende leder og styre våre kjæledyr på den måten en alfa-ulv ville styrt flokken sin. Her er det mye som skurrer, er virkelig menneskets beste venn noen maktsyke rangsklatrende beist, for å vurdere om dette resonnementet er gyldig, må vi først forstå hva dominans er:

Hvor kommer dominans teorien fra?

Ideen om dominansteorien ble hentet fra en studie på kyllinger(ja, kyllinger, ikke hunder, ikke ulver, kyllinger) gjort tidlig på 1900-tallet. Dette er den første systematiske studien som ble publisert av sitt slag, og den ble gjort av Thorleif Schjelderup-Ebbe, den såkalte “Hakkeloven”, på engelsk «Law of the Pecking Order”. Den så på den sosiale atferd og prioritering av tilgang til mat hos høner. Dette førte til det dagligdags begrepet «Pecking order eller Rangorden», som beskriver hierarkisk system av sosial organisering hos kyllinger, men den er også blitt brukt til andre dyr. Thorleif brukte det såkalte det nye begrepet «Rangorden» som et mål på dominans og lederskap oppførsel hos kyllingene. Han betegnet det hierarkiskesystem av sosial organisering i kyllinger.

Det er fra denne studien begrepet rangorden kommer fra. Teorien ble plukket opp på mange kanter, den ble utviklet videre og spredt. Munkene av New Skete, var blant de første til belage hundetrening på rangorden og dominansteori, de fortalte verden om det i boken «How To Be Your Dog best friend» først utgitt i 1976. Deres primære treningsmetoder belaget seg sterkt på trusler og straff, de senere årene har innholdet i bøkene deres blitt endret og de bruket nå mildere treningsmetoder.

Fakta.

Det finnes utallige studier som slår hull i Dominans Teorien. Studiene viser hvordan hundens oppførsel har blitt misforstått i generasjoner. Funnene utfordrer alle treningsmetoder som baserer seg på dominans relaterte tolkninger av hundens atferd. I motsetning til det mange tror er ikke hunden maktsyk og den prøver ikke å hevde sin dominans over sin menneskelige flokk, en av disse forskningene ble publisert av akademikere ved Universitetet i Bristol, Institutt for klinisk veterinær,  Journal of Veterinary Behavior.

Forskerene i denne studien brukte seks måneder å studere hunder fritt samspill på en avdeling av DogsTrust(Storbrittanias største senter for hundeomplassering) , og analyserte haugevis med data fra studier av villhunder. Studien viser at hunder ikke er motivert av å opprettholde sin plass i rang i flokken og sier også at resultatene av hundetrening rettet mot reduksjon «dominans» varierer fra å være verdiløs i behandling for å være farlig og at det kan forverre atferden. Les mer om studien på ScienceDaily.com

Det finnes ingen rang eller dominans i menneske hund forholdet,

fordi mennesker ikke er hunder og omvendt.

SONY DSC

Jeg håper at det vil bli slutt på bruken av dominans teori i hundetrening snart, selv om det ikke akkurat ser slik ut..

Den har ført til en stor misforståelse i menneske-hund relasjonen, det har ført til noen virkelig grusomme trening teknikker. Bruken av dominans, og straff hundetrening var blitt kraftig redusert de siste årene før TVN introduserte Hundeviskeren for Norge, og jeg synes det er veldig trist at metodene har blitt repopularisert..

Dette er kun del 1 av 3 om dominans, så følg med de neste dagene :-)

Arkiv

  • 2017 (2)
  • 2016 (19)
  • 2015 (4)
  • 2014 (25)
  • 2013 (87)
  • 2012 (78)

Kalender

november 2012
M T O T F L S
« okt   des »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930